Tarantula na ból

Ból. Każdy ma na niego inną odporność. Jedni spokojnie wytrzymają wizytę u dentysty bez znieczulenia, zaś inni od razu, siadając na fotel, proszą o nie. Większość z Was pewnie przeżyła to dziwne uczucie zamrożenia części ust i jamy ustnej. Nie czujemy wtedy bólu, a i inne zmysły i receptory w tym rejonie są mocno przytępione. A gdyby tak znaleźć substancję, która będzie działać na receptory bólu, ale pozostałe zmysły nie byłyby przytępione?

To dosyć trudne zadanie, jednakże grupa naukowców z UC San Francisco odkryła obiecującą substancję – toksynę pochodzącą z jadu tarantuli Heteroscodra maculata z Afryki Zachodniej. Pająk ten produkuje toksynę, która powoduje rozdzierający ból poprzez otworzenie kanałów specjalnych kanałów sodowych przy włóknach nerwowych delta-A. Włókna te według dotychczasowej wiedzy nie uczestniczyły w poznanych szlakach bólowych.

To odkrycie jest ważne z dwóch powodów. Przede wszystkim otwiera nowy rozdział w rozumieniu bólu przez naukowców, ale także dostarcza nam narzędzia do wysoce selektywnego badania kanałów sodowych. Kanały te są również zamieszane w zaburzenia neurologiczne niespokrewnione z bólem – od epilepsji po autyzm czy chorobę Alzheimera.

Więcej na: http://phys.org/news/2016-06-tarantula-toxins-key-insights-neuroscience.html#jCp