CYNAMON JAKO POTENCJALNY LEK NA CHOROBĘ ALZHEIMERA?

Szarlotka, piernik czy pieczone jabłka – są to bardzo popularne desery, jednak czym by one były, gdyby nie cynamon? Przyprawa ta otrzymywana jest z kory drzewa – cynamonowca. Korę suszy się i zwija w rulonik, bądź mieli na proszek. Cynamon oprócz ciekawego, korzennego aromatu i słodko-piekącego smaku ma wiele innych cennych wartości. Olejek cynamonowy posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, często stosowany jest jako preparat wspomagający leczenie różnych infekcji. Dodatkowo zalecany jest dla osób chorujacych na cukrzycę, aby wspomóc unormowanie się poziomu cukru w organizmie. Jednakże ostatnie badania dowodza, że to nie jedyne lecznicze właściwości tej przyprawy.

Choroba Alzheimera jest chorobą neurodegeneracyjną, występującą głównie u osób starszych i jak dotąd nie jest znany mechanizm jej powstawania. Naukowcy pracują nad rozwiązaniem tej zagadki, wyróżnia się 3 hipotezy, a jedną z nich jest powstawanie blaszek amyloidowych w mózgu. Objawami tej choroby są ubytki w pamięci i zaburzenia osobowości.

Co łączy chorobę Alzheimera z cynamonem? Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy i jego metabolit – benzoesan sodu mają wpływ na procesy uczenia i ochrony pamięci. Zahamowana zostaje produkcja reaktywnych form tlenu przez lipopolisacharydy oraz tłumiona zostaje aktywność białka p21rac. W związku z tym następuje supresja apoptozy neuronów. Badania te dają pewną nadzieję, że cynamon może być naturalnym suplementem do opóźnienia lub zatrzymania choroby Alzheimera.

Bibliografia:

http://www.alzheimers.net/2014-07-02/cinnamon-prevents-alzheimers/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon

Modi, K. K., Roy, A., Brahmachari, S., Rangasamy, S. B. i Pahan, K. Cinnamon and Its Metabolite Sodium Benzoate Attenuate the Activation of p21rac and Protect Memory and Learning in an Animal Model of Alzheimer’s Disease. PLoS.